Perustietoa Majava-kilpailusta

Kansainvälisen Majava-kilpailun kotisivuilta https://www.bebras.org/ löytyy yleistä tietoa kilpailusta sekä sen järjestämisestä eri maissa. Alla on tietoa Suomen kilpailusta.

Majava-tehtäviin tutustuminen

Kilpailuun voi tutustua ympäri vuoden osoitteessa http://tehtavat.majava-kilpailu.fi/, jossa on tarjolla Majava-kilpailun aiempien vuosien tehtäviä harjoittelua varten. Ruotsinkieliset voivat käyttää ruotsinkielistä sivustoamme osoitteessa http://uppgifter.majava-kilpailu.fi/, jonka sisältö on vastaava. Hieman alempana tällä sivulla on annettu tarkempia ohjeita harjoittelusta. Harjoittelutehtäviin voi vastata ohjatusti opettajan tai vanhempien ohjauksessa tai itsenäisesti koulussa tai kotona.

Osallistuminen Majava-kilpailuun

Viralliseen vuosittain marras-joulukuussa pidettävään kilpailuun osallistutaan opettajan johdolla kouluaikana. Osallistumisesta kilpailuun päättää koulun opettaja. Lisää tietoa kilpailuun osallistumisesta löytyy kohdasta ”Opettajille”.

Harjoittelutehtävien käytöstä

Mene sivustolle http://tehtavat.majava-kilpailu.fi/ ja valitse vasemmalta ”Harjoittele”. Tämä avaa näkymän, josta voit valita jonkin tarjolla olevista aiempien vuosien kilpailuista. Vuoden valinnan jälkeen voi tulla vielä jatkoaskel, jossa voi valita joko suomen- tai ruotsinkielisen version (tätä ei ole välttämättä kaikissa). Kun kilpailu on valittu, näyttää järjestelmä vielä ”osallistumiskoodin”, jonka avulla syystä tai toisesta keskeytynyttä harjoituskilpailua voi myöhemmin jatkaa. Kun tämän jälkeen klikkaa kilpailun aloittavaa nappia, saa näkyviinsä kilpailutehtävien otsakkeet ruudukkomaisesti aseteltuina. Otsakkeen klikkaaminen tuo näkyviin itse tehtävän. Tehtäviä voi tehdä vapaasti haluamassaan järjestyksessä niin kauan, kuin kilpailuaikaa on jäljellä. Jäljellä oleva aika näytetään koko ajan sivun ylälaidassa. Kilpailussa oli vuoteen 2021 saakka 12 tehtävää. Vuodesta 2022 lähtien tehtävien lukumääräksi vaihdettiin 10, jotta osallistujat saisivat vastata tehtäviin hieman rauhallisemmassa tahdissa. Aikaa ei muutoksen jälkeenkään ole kuin 4,5 minuuttia per tehtävä, joten kilpailu vaatii yhä ripeää vastaamista.

HUOM: Harjoittelutehtäviin annetaan 90 minuuttia aikaa, mutta varsinaisessa kilpailussa aikaa tulee olemaan vain 45 minuuttia!

Tehtävät ovat luonteeltaan interaktiivisia. Vastaus tapahtuu pääsääntöisesti hiiren (tai kosketusnäytön) avulla. Järjestelmä näyttää vastauksen pistemäärän samantien ja tehtäviin saa vastata niin monta kertaa kuin aikarajan puitteissa ehtii. Tämä mahdollistaa kokeilevan vastaustavan: jos jokin vastaus ei tuota täysiä pisteitä, voi yrittää välittömästi uudelleen.

Kustakin tehtävästä on olemassa 3 tai 4 eri vaikeustasoista versiota: mitä vaikeamman version ratkaisee, sitä enemmän saa pisteitä. Myös version saa valita vapaasti: on esim. mahdollista vastata ensin yhteen ja sitten toiseen versioon tehtävästä. Tehtävästä saa kuitenkin loppujen lopuksi pisteitä vain yhdestä versiosta, joten varsinaisessa kilpailussa kannattaa pyrkiä ratkaisemaan tehtävästä mahdollisimman vaikea (eli eniten pisteitä tuottava) versio mahdollisimman pian. Jos esimerkiksi on varma kykenevänsä ratkaisemaan vaikeammankin version, ei kannata tuhlata aikaa helpoimman version ratkaisemiseen. Toki toisaalta aikaa voi tuhlautua niinkin, että valitsee aluksi liian vaikean version, jota ei saakaan ratkaistua (jolloin olisi kannattanut ensin yrittää helpompaa versiota).

Uusi vs vanha Majava-kilpailu

Ylläolevat ohjeet koskevat Suomessa vuonna 2018 käyttöön otettua vahvasti pelillistettyä ns. ”ranskalaistyyppistä” Majava-kilpailua. Vuosina 2010-2017 käytössä olleen ”perinteisen” Majava-kilpailun tehtäviä voi yhä tehdä osoitteessa https://vanha.majava-kilpailu.fi/.

Ranskan Majava-kilpailun pääpiirteet ovat:

  • Kaikki tehtävät ovat interaktiivisia (esim. raahataan hiirellä, painellaan nappeja, jne.).
  • Osallistujalle näytetään kilpailun aikana tehtävien pistemäärät välittömästi vastaamisen jälkeen.
  • Vastauskertojen määrää ei ole rajoitettu, joten vastauksiaan voi kehitellä paremmaksi esim. yritysten ja erehdysten kautta.
  • Kaikki osallistujat käyttävät samoja kysymyksiä ikäryhmästä riippumatta.
    • Kustakin kysymyksestä kuitenkin on olemassa eri vaikeustason versiot, ja osallistujat voivat vapaasti valita, minkä tasoisiin versioihin vastaavat.
    • Vaikeammat versiot tuottavat enemmän pisteitä.

Näiden piirteiden ansiosta Ranskan Majava-kilpailu on perinteiseen Majava-kilpailuun verrattuna vahvemmin pelillistetty, mahdollistaa tutkivan ongelmanratkaisun eikä erota osallistujia ikäryhmän perusteella tekemään eritasoisia tehtäviä.

Perinteisessä Majava-kilpailussa oli erilliset tehtävät kullekin eri ikäryhmälle, ja tehtävät olivat pääsääntöisesti monivalintakysymyksiä, joissa on neljä vastausvaihtoehtoa. Vastauksista ei pääsääntöisesti saanut mitään palautetta kilpailun aikana.

Jos haluat tehdä perinteisen Majava-kilpailun tehtäviä, mene osoitteeseen https://vanha.majava-kilpailu.fi/ ja valitse aluksi ikäryhmä (Mini luokille 2-3, Benjamin luokille 4-5, Cadet luokille 6-7, Junior luokille 8-9 sekä Senior lukiolaisille ja ammattikoululaisille). Tämän jälkeen voi joko valita jonkin tietyn vuoden kilpailutehtävät tai  satunnaisen eri vuosien tehtävistä koostuvan tehtäväkokoelman. Kun vastaat tehtäviin, klikkaa vastausvalintasi jälkeen ’vastaa’-nappia, jolloin vastauksesi tallentuu palvelimelle. Mikäli et halua vastata tehtävään juuri sillä hetkellä, voit siirtyä ’seuraava’-napilla seuraavaan tehtävään ja palata takaisin myöhemmin klikkaamalla halutun kysymyksen numeroa. Jo tallennettuja vastauksia saa muuttaa aikarajan puitteissa. Harjoitteluun tosin ei sovelleta aikarajaa, joten voit rauhassa vastata kaikkiin tehtäviin. Harjoittelun voi lopettaa milloin vain klikkaamalla nappia ’lopeta ja näytä palaute’. Tämän jälkeen järjestelmä kertoo oikeat ja väärät vastaukset.